KOSTON KEVÄT-MUSIIKKINÄYTELMÄ

Tapahtumapaikka: 
Kehruusali, Kehruuhuone
Päivämäärä: 
24.4.2018 klo 14:00 - klo 16:00

Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuoneen vuoden 2018 suurtuotanto jatkaa kulttuurikeskuksen paikallishistoriaa kunnioittavien ja alueen autenttisista tapahtumista kertovien tuotantojen sarjaa, kun näyttämölle tuodaan lappeenrantalaisen Petter Sairasen kirjoittama ja dramatisoima KOSTON KEVÄT-musiikkinäytelmä.

Näytelmä kertoo vuoden 1918 talven ja kevään sisällissodan tapahtumista Lappeenrannassa ja sen lähiympäristössä Etelä- Karjalassa. Lappeenrannan linnoituksessa, jossa Kehruuhuone sijaitsee ja jossa näytelmä nyt esitetään, toimi sisällissodan aikana yli 3000 vangin sotavankileiri. Vankileirillä teloitettiin kevään, kesän ja alkusyksyn 1918 aikana yli 400 punaista vankia ja kaiken kaikkiaan vankileirillä kuoli lähes 700 vankia.

Kirjailija Petter Sairanen kertoo: ”Näytelmä perustuu Marko Tikan ja Antti O. Arposen kirjaan Koston kevät (WSOY, 1999), sekä lukuisiin muihin paikallisiin julkaisuihin. Kaikki näytelmän henkilöt sekä tapahtumat pohjautuvat faktatietoon. Se on tarkkaa paikallishistoriaa tasan sadan vuoden takaa. Näytelmä kuvaa todellisten henkilöiden kautta sisällissodan kuviot. Se pyrkii paikallisen historian hahmottamiseen ilman puolen valintaa, todeten, tapahtumien traagista ja sekavaa logiikkaa seuraten.”

”Näytelmä jakaantuu kahteen näytökseen. Ensimmäinen näytös kuvaa jaksoa, jolloin Lappeenranta oli punaisten hallussa. Näkökulma painottuu punaisiin. Toinen näytös kertoo siitä, kun kevättalvella valkoiset valtasivat Lappeenrannan ja valta vaihtui. Näkökulma on enemmän valkoisten.
Kirjoittaessani näytelmää en katsonut henkilöiden ideologiaa, vaan heidän tekojaan. Näytelmän henkilöt on kuvattu nimenomaan tuntevina, epävarmoina ja varmoina ihmisinä, joiden motiivit ovat hyvin moninaiset. He ovat myös historian pyörteessä, eivätkä kykene irtautumaan siitä, vaikka haluaisivatkin. Näytelmä kertoo myös tuon ajan hyvinkin roisista propagandasta, mielen muokkauksesta ja sen seurauksista. Näytelmässä on vahva ajan ja paikan yhteys, kun se esitetään Kehruuhuoneella keväällä 2018.”

Koston kevät- näytelmä sai ensi-iltansa vuonna 2000 Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Kehruuhuone tuo näytelmän uuteen ensi-iltaan vahvasti uudelleen dramatisoituna. Uuden, persoonallisen sävynsä teokseen tuo Vuoden teatterimusiikkipalkinnollakin palkitun Sari Kaasisen näytelmään säveltämä uusi musiikki.

KOSTON KEVÄT-MUSIIKKINÄYTELMÄ
Käsikirjoitus ja dramatisointi: Petter Sairanen
Ohjaus: Petter Sairanen ja Marika Kesseli
Musiikin sävellys ja sovitus: Sari Kaasinen
Puvustus ja tarpeisto: Sari Kavala
Näyttämöllä: Iiro Iivonen, Petter Sairanen, Tommi Männistö, Petteri Ukkola, Juha Östman, Oscar el Husseini, Sari Kaasinen, Saara Östman, Sari Kavala, Sanni Kauppinen, Seppo Kivimäki ja Ilona Jalkanen.

 

Lippujen hinnat: 
Liput 22€, ryhmävaraukset: myynti@kehruuhuone.fi